Kako da pripremite dokument za štampanje?

Kako da pripremite dokument za štampanje?

1) CMYK color mod

Ovaj faktor će najviše uticati na vašu konačnu štampu. Svaki dizajn koji se štampa trebalo bi da bude podešen na režim CMYK boja. Većina monitora je podešeno na RGB i to je isto tako podrazumevani režim za većinu programa za dizajn. Podešavanje programa za dizajn u CMYK režimu obezbeđuje najbolju moguću vernost boja. Evo kako da promenite režim boja u CMYK mod, putem tri popularna programa za dizajn:

Photoshop: Image > Mode > CMYK Color

Illustrator: File > Document Color Mode > CMYK Color

InDesign: Window > Color

2) Vektori ili rasteri?

Vektori omogućavaju jasnoću slike i oštrinu u bilo kojoj veličini. Fotografije i mnoge vrste slika su rasterizovani. To znači da kada npr. uvećate fotografiju pikseli postaju sve više i više primetni. Ovo nije slučaj kada su vektori u pitanju. Vektore možete uveličavati koliko hoćete i njihov kvalitet će ostati isti.

Za vektore, vodeći programi za dizajn su Adobe InDesign i Adobe Illustrator.

Adobe Photoshop je vodeći program za uređivanje rasterizovanih slika. Ne zaboravite da uvek proverite da li ste podesili rezoluciju na najmanje 300 DPI i da ste izabrali CMYK color mod.

3) Saznajte gde su vaši prepusti

Prepust je deo dizajna koji se nakon štampanja seče. Elementi u pozadini (boja/slika/grafika) moraju da idu do same ivice propusta da bi se izbegle eventualne bele ivice nakon sečenja. Ovo daje profesionalni izgled, jer osigurava da će pozadina ići do same ivice kada se vaša vizit karta ili drugi štampani materijal iseče. Svakako neželite neželjene bele ivice na vašem štampanom proizvodu.

4) Crna boja

Obratite pažnju da tekstovi u publikaciji koji su u crnoj boji budu iz jedne boje - 100% crne (C=0, M=0, Y=0, K=100). Kod većih površina crna mora biti podešena kao C=30, M=30, Y=30, K=100, jer će u suprotnom štampa ispasti bleda ukoliko se štampa iz samo crne boje C=0, M=0, Y=0, K=100. 100K se koristi isključivo za tekst, bar kodove, linije itd.

5) Fontovi

Fontove, odnosno tekst,  je potrebno da konvertujete u krive ili da ih embedujete, odnosno implementirate, u dokument kako bi sve sva slova videla kako treba.

Font može da "pukne" kada ga ubacimo u naš program ukoliko nisu emedovani u dokument, odnosno može da se desi da ga nemamo u bazi i samim tim će se promeniti u neki drugi font. Alfa štampa neće snositi odgovornost ukoliko fontovi nisu embedovani i tekst na finalnom štampanom proizovdu nije isti kao što ste poslali. Uvek tekst pretvorite u krive, odnosno embedujte ih u dokument.

6) Sačuvajte fajlove u pravom formatu

Podržavamo najpopularnije i najkorišćenije formate, kao što su: .pdf, .jpg, .jpeg, .tif i .tiff. S tim što preporučujemo da sve vaše fajlove šaljete u .pdf formatu, koji je industrijski standard za štampu.

Da sumiramo:

- Fajlovi moraju biti u CMYK modu; 

- Rezolucija mora da bude najmanje 300 DPI;

- Dimenzije fajla za slanje moraju da odgovaraju dimenzijama sa uračunatim prepustom;

- Tekstovi u publikaciji moraju biti iz jedne boje C=0, M=0, Y=0, K=100 (100K), dok veće površine crne boje moraju biti podešene ovako C=30, M=30, Y=30, K=100;

- Fontove je potrebno da pretvorite u krive ili da ih embedujete u dokument.

Raiffeisen Bank Visa Master Card Maestro Master Card Secure Code Verified by Visa
Poštovani, koristimo kolačiće kako bismo vam obezbedili dobro korisničko iskustvo, prikazivanje reklama i druge funkcionalnosti neophodne za funkcionisanje sajta. Ukoliko nastavite da koristite sajt slažete se sa upotrebom kolačića. Više o kolačićima pročitajte ovde.